Задържаниите на МП „Капитан Андреево“ 400 кг хероин е рекорд

  • 21 април 2024 г.
  • 491 разглеждания
  • Източник: Старият мост
Задържаниите на МП „Капитан Андреево“ 400 кг хероин е рекорд

Заловените вчера на МП „Капитан Андреево“ 402,720 кг хероин за 16,700 млн. лева са рекорд. През 2018 г. на пункта са задържани 712 кг хероин в два ирански камиона, но сега дрогата е била скрита в един.
   
    Това стана ясно по време на брифинг с участието на вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова, министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, окръжния прокурор на Хасково Иван Стоянов, директора на Агенция „Митници“ Георги Димов, заместника му Пламен Павлов и директора на НАП Румен Спецов.
   
    Този резултат не е случаен, а е резултат от засиленото взаимодействие между четирите служби от Министерството на финансите и Министерството на външните работи – Агенция „Митници“, НАП, ГДБОП и ГД „Гранична полиция“ – коментира вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова. Тя поздрави служителите, участвали в операцията, и допълни, че правилната посока е да се работи заедно в защита на гражданите и на държавата. „Това е първата стъпка от одобрения от министър-председателя план за предприемане на общи действия и използване на най-ефективните механизми и инструменти за борба с тежката и организирана престъпност“, подчерта Петкова и допълни, че целият капацитет на българските институции ще бъде използван, за да бъдат защитени интересите на държавата и българските граждани“. Тя изрази увереност, че в най-скоро време България ще бъде пълноправен член на шенгенското пространство.
   
    Калин Стоянов, министър на вътрешните работи, подчерта отличното взаимодействие между всички служби на ГКПП „Капитан Андреево“. Засега съвместните проверки са на два пункта, но планът е отворен и във всеки момент може да се включат и други пунктове. „За това количество хероин няма постъпила информация от партньорски служби. Тук е работено на принципа „анализ на риска“, подчерта Калин Стоянов.
   
    Георги Димов, директор на Агенция „Митници“ подчерта съвместната ефективна работа и допълни, че към момента се прави анализ на случая.
   
    Пламен Павлов, заместник-директор на Агенция „Митници“ разказа, че проверката по случая е извършена по предварително структуриран рисков модел, а при сканиране са набелязани подозрителни зони с различни плътности.
   
    Иван Стоянов – окръжен прокурор на Хасково, представи случая. На 17 април на МП "Капитан Андреево" пристига товарен автомобил с турска регистрация. Шофьорът - турски гражданин, представя документи за превозваната стока – матраци за легла от Иран през Турция и България за страна от Европейския съюз. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която са констатирани подозрителни плътности в превозвания товар. При последвалата физическа проверка във всички 156 спални матраци, между горния дунапрен и металните им пружини са открити 618 полиетиленови пакети с лентова форма, съдържащи бежово прахообразно вещество, реагирало при полеви тест на хероин. Общото бруто тегло на задържания наркотик е 402.720 кг на стойност 16 727 377 лева, оценен за нуждите на съдебната система.
   
    По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура- Хасково. Окръжна прокуратура – Хасково привлече Х.Х., на 63 г., турски гражданин като обвиняем за престъпление по чл.242, ал.4, предл. 1, вр. ал.2 от Наказателния кодекс. След изтичане на 72-часовия срок на задържане ще бъде поискано от Съда постоянна мярка задържане под стража.
   
    Специализираната операция започна на 16.04.2024 г. с цел засилено противодействие на контрабандата и други престъпления през държавната граница. Операцията е по план, утвърден от премиера Главчев по предложение на Министерство на вътрешните работи и съгласуван Министерство на финансите, и се осъществява от служители от ГДГП, ГДБОП, Агенция „Митници” и Националната агенция за приходите.

Оставете коментар

 

anti robot anti robot anti robot anti robot

Последни новини

от info.Mitnica.com