На 1 май 2024 г. влиза в сила Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Нова Зеландия

  • 02 май 2024 г.
  • 458 разглеждания
  • Източник: Инфобизнес
На 1 май 2024 г. влиза в сила Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Нова Зеландия

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Нова Зеландия влиза в сила на 1 май 2024 г. Преговорите по него започнаха през 2018 г. Споразумението бе подписано в Брюксел на 9 юли 2023 г.
   
    Нова Зеландия е ключов търговски партньор на ЕС в индийско-тихоокеанския регион. Понастоящем двустранната търговия между ЕС и Нова Зеландия възлиза на 7,8 милиарда евро годишно за стоки и 3,7 милиарда евро за услуги, като и в двете области ЕС има положителен търговски баланс.
   
    Със Споразумението се либерализират и улеснят търговията и инвестициите, както и се насърчават по-тесните икономически отношения между ЕС и Нова Зеландия. Разкриват се значителни икономически възможности за компаниите, земеделските производители и потребителите от двете страни. Двустранната търговия се очаква да нарасне с до 30%, като годишният износ на ЕС потенциално ще нарасне с до 4,5 милиарда евро. Инвестициите на ЕС в Нова Зеландия имат потенциал да нараснат с до 80 %. Очаква се от първата година на прилагане на Споразумението да се намалят с около 140 милиона евро годишно митата за компаниите от ЕС. Потребителите на стоки и услуги имат възможност да избират от по-голямо разнообразие на пазара. Премахват се пречките и се улеснява електронната търговия, като се създава сигурно място за бизнеса и потребителите чрез налагане на високи стандарти за защита на личните данни.
   
    Това е първото споразумение, което изцяло интегрира новия подход на ЕС към търговията и устойчивото развитие и включва поемането на безпрецедентни ангажименти за устойчивост, включително за спазване на Парижкото споразумение относно изменението на климата и основните трудови права.
   
    От българските географски означения, под закрилата на Споразумението, попадат българското розово масло, както и вина и спиртни напитки. Техните наименования, както и повече информация за споразумението, можете да прочетете тук.
   
    Споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Нова Зеландия

Оставете коментар

 

anti robot anti robot anti robot anti robot

Последни новини

от info.Mitnica.com