Китай повтори предупреждението си към ЕС дни преди решението за митата

  • 03 юни 2024 г.
  • 424 разглеждания
  • Източник: Bloomberg TV Bulgaria
Китай повтори предупреждението си към ЕС дни преди решението за митата

Китай повтори предупреждението си към Европейския съюз дни преди решението за митата. Китай обвини блока, че работи за „потискане“ на китайските компании, и заяви, че ще предприеме действия, за да защити интересите си, тъй като блокът е все по-близо до налагането на мита върху китайските електромобили.
   
    Пекин иска да се справи с икономическите и търговските търкания чрез диалог и да избегне неконтролируемата ескалация, заяви министърът на търговията Уан Уънтао на среща с китайския бизнес в Испания в събота, според официално изявление. Той добави, че лидерите на Франция, Германия и ЕС са заявили, че желаят да избегнат търговска война.
   
    „Ако ЕС не практикува това, което проповядва, и продължава да потиска китайските компании, Китай ще предприеме всички необходими мерки, за да защити твърдо законните интереси на китайските компании“, се казва в изявлението.
   
    ЕС започна множество търговски проверки срещу Пекин на основание анти дъмпингови мерки и несправедливи субсидии, особено в сектора на чистите технологии. В началото на този месец блокът трябва да информира китайските износители на електромобили дали възнамерява да наложи мита и колко високи ще бъдат. Те могат да влязат в сила месец по-късно.

Оставете коментар

 

anti robot anti robot anti robot anti robot

Последни новини

от info.Mitnica.com