ЕС ще наложи до 38.1% мита върху електромобили от Китай

  • 12 юни 2024 г.
  • 415 разглеждания
  • Източник: Дневник.bg
ЕС ще наложи до 38.1% мита върху електромобили от Китай

Европейската комисия ще наложи допълнителни мита до 38.1% върху вноса на електрически коли от Китай от м. юли, предаде "Ройтерс".
   
    Китай определи мярката като протекционистка, а самите производители смятат, че няма да има голям ефект. По-малко от месец откакто Вашингтон увеличи 4 пъти митата върху електрически коли от Китай до 100%, Брюксел също обяви, че ще наложи допълнителни мита от 17.4% за компанията "BYD", 20% за "Geely" и 38.1% за "SAIC" върху вече съществуващите мита от 10%.
    В официално съобщение Еврокомисията писа, че като част от текущото си разследване е стигнала до извода, че производството на електрически превозни средства с батерии (BEV) в Китай разчита на нелоялни субсидии и това заплашва икономически производителите на BEV в ЕС.
   
    Разследването също така разгледа вероятните последици и въздействието на мерките върху вносителите и потребителите на BEV в ЕС.
   
    Митата са нов разход в добавка към милиардите извънредни разходи за автопроизводителите във време, когато цените на колите падат, показват данни на "Ройтерс" от 2023 г. Европейските производители на коли страдат от по-евтиния китайски внос на електрически коли.
    Акциите на големи автопроизводители в Европа, които продават на китайския пазар, паднаха заради опасения от ответни действия на Китай. Компании като BMW BMWG.DE също ще бъдат обложени с мита върху електрическите си коли, произведени в Китай и продавани в Европа.
   
    Разследването в ЕК е типичен случай на протекционизъм.
    Лин Джиен, говорител на китайското външно министерство
   
    Според него митата ще се отразят зле на икономическото и търговското сътрудничество между Китай и ЕС, както и на стабилността на световното производство на автомобили и веригата за доставки.Китайската асоциация на пътническите автомобили е по-малко загрижена.
   
    "Налаганите мита са в рамките на нашите очаквания, средно около 20%, което няма да окаже голямо влияние върху повечето китайски фирми", каза главният секретар на асоциацията Цуи Донгшу.

Оставете коментар

 

anti robot anti robot anti robot anti robot

Последни новини

от info.Mitnica.com