Централизираното оформяне за внос започва работа

  • 02 юли 2024 г.
  • 221 разглеждания
  • Източник: DG TAXUD
Централизираното оформяне за внос започва работа

Европейската комисия информира, че първата фаза по подготовката на Системата за централизирано оформяне за внос (Centralised Clearance for Import - CCI) приключи на 1 юли 2024 г.
   
    България, Естония, Испания, Латвия, Литва, Полша и Румъния успешно разработиха, тестваха и внедриха своите национални компоненти на системата. Те ще започнат да работят с първата фаза на CCI системата на 1 юли 2024 г., както е предвидено в работната програма на UCC, а Люксембург ще започне работа на 8 юли 2024 г.
   
    Основната цел на системата за CCI е да автоматизира централизирания процес на оформяне на внос на европейско ниво, осигурявайки безпроблемен електронен обмен на информация между митническите служби.
   
    Първата фаза на системата ще обработва стандартни митнически декларации за поставяне на стоки (с изключение на акцизни, ОСП и стоки, свързани с търговията на ЕС със специални фискални територии) за допускане за свободно обращение, митническо складиране, активно усъвършенстване и крайна употреба.
   
    Допълнителни подробности, включително полезни връзки към ръководството и насоките за CCI на Комисията, могат да бъдат намерени в писмото от DG TAXUD, с което се обявява стартирането на системата.
   
    Комисията също така публикува доклад за последните си проучвания относно CCI.

Коментари (2)

  • Екатерина Рангелова

    Къде са останалите европейски членки, защо не участват в тази разработка?

  • М

    Участват, но изостават с разработката. Колкото и да не ни се вярва, България е в челните редици по въвеждане на новите митнически системи в действие. Друг е въпросът със задклавиатурните устройства... там положението е неспасяемо :)

Оставете коментар

 

anti robot anti robot anti robot anti robot

Последни новини

от info.Mitnica.com